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      Gabriella Molli

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TRADITIONAL PRODUCTS

“Typical” or “traditional” products are those agri-food products characterized by processing methods which are homogeneous throughout a given territory and have become established over a period of no less than 25 years (pursuant to Legislative Decree No. 173/1998 and Ministerial Decree. No. 350/1999).
Liguria ranks fourth for number of agri-food products registered in the National Register. There are 238 registered Ligurian products . The following is the official list by Agriliguria.

  • Acciughe di Monterosso
  • Aceto di mele
  • Agliata
  • Aglio  Bianco di Vessalico
  • Albicocca Valleggia
  • Albicocco tigrato
  • Amaretto e Amaro di Gavenola
  • Amaretto di Sassello
  • Amaretto Rocchetta
  • Arancio Pernambucco
  • Asparago violetto di Albenga
  • Baci di Alassio
  • Baciococca
  • Bagnùn d’acciughe
  • Barbagiuai
  • Basilico genovese Dop
  • Birra di Savignone
  • Biscette
  • Biscotti del Lagaccio
  • Biscotti di Semola di Gavenola
  • Biscotti di Taggia
  • Brandacujion
  • Brùsso dell’alta valle Arroscia
  • Buccellato
  • Burro
  • Caciotta di Brugnato
  • Canestrelli di Avosso
  • Canestrelli di castagna
  • Canestrelli di Taggia
  • Canestrell di Brugnato
  • Canestrello o canestrelletto
  • Cappon Magro
  • Capponada
  • Caprimo
  • Carciofo di Provenza
  • Carciofo pompeiana
  • Carciofo violetto di Albenga
  • Carne sotto il testo
  • Carota di Albenga
  • Castagna Brodasca
  • Castagna gabbiana
  • Castagnaccio
  • Castagne secche
  • Castagnole
  • Cavagnetto di Brugnato
  • Cavolo broccolo lavagnino
  • Cavolo gaggetta
  • Chinotto candito e sciroppato (48)
  • Chinotto di Savona
  • Ciappe
  • Ciacciarello
  • Ciliegia di Castelbianco
  • Ciliegio durone sarzanese
  • Cima
  • Cipolla di Pignone
  • Cipolla rossa Genovese
  • Ciuppìn
  • Comune argentata ligure
  • Comune dorata ligure
  • Condiglione
  • Confettura di acacia
  • Confettura di frutti di bosco
  • Confettura di petali di viola
  • Confettura extra di petali di rosa
  • Coppa
  • Corzetti avvantaggiati
  • Corzetti del Levante
  • Corzetti della Val Polcevera
  • Cubàite
  • Distillato di prugna
  • Essenza di lavanda
  • Fagiolana di Torza
  • Fagioli bianchi delle Alpi Liguri
  • Fagiolo borlotto del Mangia
  • Fagiolo Cannellino
  • Fagiolo Cenerino
  • Fagiolo dell’Aquila di Pignone
  • Fagiolo gianetto
  • Fagiolo Lumè di Pignone
  • Fagiolo lupinaro
  • Farina di castagne
  • Farinata di ceci
  • Farinata Savonese
  • Fazzino
  • Fichi Rondette e Figalini neri
  • Focaccia
  • Focaccia al formaggio di Recco
  • Focaccia con le pellette di olive
  • Focaccia sarzanese
  • Focaccia verde
  • Focaccia di mais
  • Formaggetta
  • Formaggetta del ponente
  • Fomaggio de San Ste’
  • Formaggio di malga
  • Fràndura
  • Frittelle di baccalà
  • Frizze
  • Funghi porcini
  • Funghi sott’olio
  • Gamberi del Mar Ligure
  • Ganbetto di maiale
  • Gattafin
  • Gigante nera d’Italia
  • Giuncata
  • Gobeletti (o cobeletti)
  • Gran pistau
  • Granturco dall’asciutto
  • Latte delle Valli genovesi
  • Latte fresco di Marinella di Sarzana
  • Lattughe ripiene
  • Marò
  • Melanzana tonda genovese
  • Meli dell’entroterra ligure
  • Mesc-ciùa
  • Michetta
  • Micotti
  • Miele della Liguria
  • Millesimini
  • Mitili
  • Mosciamme
  • Mostardella
  • Mozzarella di Brugnato
  • Nocciolo
  • Olio della Riviera dei Fiori
  • Olio della Riviera del  Ponente Savonese
  • Olio della Riviera di Levante
  • Olio extravergine di oliva di Colombaia
  • Olio extravergine di oliva Arnasca
  • Olivo
  • Ossa dei morti e Pane dei Morti
  • Pan martìn
  • Pancetta
  • Pandolce Genovese
  • Pane crescente
  • Pane d’orzo Carpasinn-a
  • Pane della Val Bormida
  • Pane di patate di Pignone
  • Pane di Triora
  • Pane rustico di Gavenola
  • Panella
  • Pànera
  • Panettone di farina di castagne
  • Panissa
  • Pansarda
  • Pansarola
  • Pasta di acciughe
  • Pasta sciancà
  • Patata Cabannese
  • Patata cannellina nera
  • Patata di Pignone
  • Patata Morella
  • Patata prugnona
  • Patata Quarantina bianca
  • Patata Quarantina gialla
  • Patata salamina
  • Patè di lardo
  • Pecora brigasca
  • Pecorino ligure di malga
  • Pesco Birindella
  • Pesto
  • Pesto d’aglio
  • Pinolata della Val d’Aveto
  • Pisello di Lavagna
  • Pisello nero di L’ago
  • Pizza dell’Andrea (pissalandrea)
  • Polenta bianca
  • Pomodoro cuore di bue
  • Poncrè
  • Prebogiòn
  • Prosciutta castelnovese
  • Prosciutto cotto
  • Quadrello
  • Quagliata ligure
  • Quaresimali
  • Radice di Chiavari
  • Rapa della Val Pennavaire (di Nasino)
  • Ravioli alle patate rosse
  • Raviolo alle erbette
  • Raviolo ligure
  • Raviolo magrio
  • Ricotta
  • Ripiene dell’Antico Forno
  • Robiola
  • Rotelle di Borzonasca
  • Salame con i lardelli
  • Salame cotto e crudo di Sassello
  • Salame genovese
  • Salsa di noci
  • Salsa di pinoli
  • Salsiccia di Ceriana
  • Salsiccia di Pignone
  • Saòlsiccia ligure
  • Sanguinaccio
  • Sarasso
  • Sbìra
  • Sciroppo di rose
  • Sciuette
  • Sciumette
  • Scorzonera
  • Sgabei
  • Sola
  • Spungata
  • Stecchi
  • Stirpada (o scherpada o scarpazza)
  • Stoccafisso alla bada lucchese
  • Strozzagatti
  • Sugo di carne
  • Sugo di funghi
  • Sugo di gherigli
  • Susina collo storto
  • Susina fiaschetta di Levanto
  • Susine balle d’ase
  • Susino massina
  • Taglierini liguri
  • Tartufo della Val Bormida
  • Testa in cassetta (o soppressata)
  • Testaroli
  • Tirotto
  • Toma di Mendatica
  • Tomaxelle
  • Tonnidi del Golfo Paradiso
  • Torcetti
  • Torrone di Dolcedo e della Fontanabuona
  • Torta crescente
  • Torta di Chiavari
  • Torta di nocciole e miele
  • Torta di riso
  • Torta di riso di Vezzano
  • Torta di riso e porri
  • Torta di Torriglia
  • Torta di zucca
  • Torta Panarello
  • Torta Pasqualina
  • Torta Sacripantina
  • Torta scema
  • Torta Stroscia
  • Trofie (o trofiette)
  • Vacca Cabannina
  • Ventre di tonno
  • Vino Bianchetta del Golfo del Tigulli
  • Vino Bianchetta della Val Polcevera
  • Vino Ciliegiolo del Golfo del Tigullio
  • Vino Cinque Terre – bianco
  • Vino Cinque Terre Costa da Posa
  • Vino Cinque Terre Cosa de Campu
  • Vino Cinque Terre Costa de sera
  • Vino Cinque Terre Sciacchetrà
  • Vino Colli di Luni – bianco
  • Vino Colli di Luni – rosso
  • Vino Colline di Levanto – bianco
  • Vino Colline di Levanto – rosso
  • Vino Coronata della Val Polcevera
  • Vino di miele
  • Vino Golfo del Tigullio – bianco
  • Vino Golfo del Tigullio – rosato
  • Vino Golfo del Tigullio – rosso
  • Vino Granaccia delle Colline Savonesi
  • Vino Lumassina – Mataossu
  • Vino Moscato del Golfo del Tigullio
  • Vino Ormeasco di Pornassio
  • Vino Passito del Golfo del Tigullio
  • Vino PIgato Riviera Ligure di Ponente
  • Vino Rossese di Dolceacqua
  • Vino Rossese Riviera Ligure di Ponente
  • Vino Sambuco
  • Vino Valpocevera – rosato
  • Vino Valpocevera – rosso
  • Vino Vermentino dei Colli di Luni
  • Vino Vermentino del  Golfo del Tigullio
  • Vino Vermentino della Val Polcevera
  • Vino Vermentino Riviera Ligure Ponente
  • Violetta di Vullanova di Albenga
  • Vite
  • Zerarìa
  • Zerli
  • Zucca di Rocchetta Cengio
  • Zucchino alberello di Sarzana
  • Zucchino genovese
  • Zucchino trombetta
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2 years ago
La verticale del #Vermentino “Mezzaluna” di Boriassi

Degustazione di sei annate del prodotto di punta di un’azienda storica immersa nei #CollidiLuni
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Liguria Wine Magazine is specialised magazine created by the Enoteca Regionale della Liguria thanks funding by the OCM-Wine 2016-2017 – Project: Liguria and Piedmont, between tradition and innovation. Ligurian and Piedmontese wines in Switzerland and Brazil . The magazine focuses on wine and territory, vineyard itineraries and wine-food specialties to help promote Ligurian viticulture and to keep track of the new trends in the world of wine and its surroundings.

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VAT Number: 0185021116 Proprietor: Enoteca Regionale della Liguria / Editor: Alfio Antognetti / Editor in chief: Annamaria Giannetto Pini

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